Welkom, meld Login

0
Vergelijk
  • Kies eerst producten om te vergelijken
0
Winkelwagen
0
 0,00
HOE WERKT EEN MELKAFSCHEIDER?

HOE WERKT EEN MELKAFSCHEIDER?

Een melkafscheider is een apparaat dat room verwijdert uit volle melk. Daardoor wordt de volle melk na scheiding verdeeld in room en magere melk.

Room en magere melk hebben een verschillende dichtheid en hebben daarom de neiging van elkaar te scheiden onder invloed van de zwaartekracht. U kunt het zelf testen: Laat koemelk 24 uur staan en u zult zien hoe de room zich bovenin ophoopt.

Bron van de afbeelding: www.theprairiehomestead.com

DUS HOE WERKT EEN CENTRIFUGALE MELKAFSCHEIDER?

De melk wordt sneller gescheiden door middel van centrifugale kracht. Het werkingsprincipe van de scheider is als volgt:
Een centrifugale melkscheidingsmachine heeft conische schijven die in een kom (trommel) ronddraaien met een snelheid van 6.000 tot 10.000 omwentelingen per minuut, afhankelijk van het model

De kom van de roomafscheider Motor Sich

Wanneer volle melk in de kom komt, wordt deze door de centrifugale kracht door de gaten van de schijven geleid.

De vetbolletjes van de melk gaan naar het midden van de trommel en de magere melk gaat naar de buitenrand omdat ze zwaarder is. Dat is de manier waarop room wordt onttrokken.

Elke schijfseparator werkt op deze manier. Of het nu gaat om een klein model voor thuisgebruik of een industrieel model voor een grote zuivelfabriek, het principe is nog steeds hetzelfde.

 

De volgende video laat zien hoe je thuis room van melk scheidt met de kleine centrifugeermachine.

Belangrijkste kenmerken van melk vet scheider die de moeite waard zijn om naar te kijken.

Efficiëntie: Een centrifugaal melkscheidingsmachine van hoge kwaliteit moet tussen 0,01% en 0,05% van het botervet in magere melk achterlaten – niet meer dan dat.

Capaciteit: De capaciteit van een scheider is de hoeveelheid melk die hij binnen een uur kan verwerken.
Melkafscheiders van verschillende capaciteiten

Stroomvoorziening: Scheiders kunnen worden aangedreven door elektriciteit of met de hand worden bediend. Er bestaan ook hybride versies.

Meer informatie over Hoe kiest u een roomafscheider? 7 belangrijke dingen als u op zoek bent naar een van hen te gebruiken.

Andere factoren die de melkscheiding beïnvloeden

Temperatuur van de melk: De optimale temperatuur voor het scheiden van melk is 35-40 graden Celsius. Het is niet aan te raden melk te verwarmen bij een temperatuur boven de 45 graden Celsius.

Hoeveelheid botervet in de melk: Meer botervet in de melk betekent meer botervet in de room na scheiding. Het maximale botervetgehalte dat u met een melkafscheider kunt bereiken, is ongeveer 35-40%.

Melkkwaliteit: Kleine scheiders hebben geen zelfreinigende kom zoals de grote industriële centrifuges. De kom moet dus om de 30-90 minuten handmatig worden gereinigd om botervet, slijm en onzuiverheden te verwijderen. De precieze tijd van continue scheiding hangt vooral af van de kwaliteit van de gescheiden melk.

Ons advies: Het is mogelijk om twee kommen te gebruiken. U kunt ze afwisselen zonder het centrifugeren van de melk te onderbreken. Terwijl u de ene kom reinigt, is de andere aan het werk.

 

Factoren die geen invloed hebben op het scheiden van melk

Rauw vs. gepasteuriseerd: Het proces om room te maken van rauwe melk verschilt niet van het proces wanneer de melk gepasteuriseerd is.

Koe vs. geit: heeft een zachtere microstructuur vanwege de van nature kleinere vetbolletjes (in vergelijking met koemelk). Daarom komt geitenroom veel langzamer op dan koeienroom. Beide soorten melk kunnen echter even goed worden gescheiden met een schotelcentrifuge.

Andere nuttige dingen die een melkafscheider kan doen

Melk standaardiseren: Standaardiseren is het proces van vetgehalte reguleren in melk. Een melkafscheider kan dit doen.

Kleine scheiders hebben een regelschroef in de kom. Deze schroef bepaalt het vetgehalte in de room.

Regelschroef van melkafscheider Motor Sich

Om het vetgehalte in melk gestandaardiseerd te krijgen, moeten gebruikers van kleine centrifugeermachines wat room teruggeven aan de magere melk. Deze praktijk is gebruikelijk in de kaasmakerij, waar voor de productie melk het juiste vetgehalte nodig is.

Grote centrifuges hebben gewoonlijk een manueel of automatisch standaardiseringssysteem dat het vetgehalte onmiddellijk regelt.

Melk zuiveren: Zuivering is het proces waarbij vreemde stoffen en vuil uit melk worden verwijderd. Het zuiveringsproces is efficiënter dan filtratie. Hoewel centrifugale melkafscheiders en centrifugale zuiveringsmachines niet dezelfde machines zijn, werken ze volgens hetzelfde principe. Daarom kan er na de afscheiding nog wat vuil, gras en andere materie in de kom zitten.

Bron van de afbeelding: www.uoguelph.ca

Bacteriën en sporen uit melk verwijderen (alleen industriële scheiders): Hittebestendige sporen en bacteriën hebben een hogere dichtheid dan melk, dus zijn er speciale centrifuges die ze verwijderen tijdens het scheidingsproces, dat bactofugatie wordt genoemd. De bacteriën en sporen gaan naar de buitenste rand van de kom, waar ze worden afgevoerd.

Verwijdering van bacteriën met een centrifugescheider. Bron van de afbeelding: dairyprocessinghandbook.com

Samenvattend, als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om room voor thuisgebruik te krijgen, zal een keukenpotje de juiste oplossing voor je zijn. Maar als u een zuivelfabriek runt en uw melk regelmatig wilt scheiden of standaardiseren – zelfs op microschaal – hebt u een centrifugescheider nodig.

Neem een kijkje in ons assortiment roomafscheiders als u er een zoekt. U vindt er vele hoogwaardige en beproefde modellen.

“Met liefde,
Milky Day
Experts in kleine roomafscheiders, boterkarnen en melkpasteuriseermachines”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.