Welkom, meld Login

0
Vergelijk
  • Kies eerst producten om te vergelijken
0
Winkelwagen
0
 0,00
Hoe kies je een roomafscheider. De 7 belangrijkste punten.

Hoe kies je een roomafscheider. De 7 belangrijkste punten.

Hoi! Als je benieuwd bent hoe je de beste roomafscheider kiest, dan geef ik je vandaag 7 belangrijke feiten mee die je bij het kiezen moet weten. Het zijn de punten die we vaak van onze klanten horen, die ons van over de hele wereld schrijven. Bereid je dus voor, en laten we beginnen.

1. De capaciteit van de roomafscheider komt niet overeen met de hoeveelheid melk die je kunt verwerken.

Sorry, ik wou je hiermee niet van streek brengen. Maar wanneer de fabrikant de prestaties van een roomafscheider aangeeft, dus bijvoorbeeld 100 liter per uur, wil dat niet zeggen dat je met deze machine ook werkelijk 100 liter melk kunt afscheiden. Na verloop van tijd raakt een roomafscheider namelijk verstopt met melkvet, grasdeeltjes en andere vaste deeltjes die zich in de melk kunnen bevinden. Daarom moet je er rekening mee houden dat na ongeveer 45 minuten werk (de tijd kan afhankelijk van de kwaliteit van de melk variëren), je de scheider volledig moet stoppen, de trommel (bovenste kom) moet losmaken en wassen.

Dit kost je ongeveer 15 minuten. Bij het kiezen van een roomafscheider moet je er dus rekening mee houden dat als je hem gebruikt met een capaciteit van bijvoorbeeld 100 liter per uur, je in feite maar 75 liter melk kunt afscheiden in plaats van 100 liter, omdat je zeker 15 minuten nodig zult hebben om de trommel van de roomafscheider te reinigen. Soms kan het gebruik van een melkfilter de werktijd van de afscheider verlengen.

2. Plastic is niet altijd iets slecht. Of zoals een oud Chinees gezegde luidt: “Plastic is fantastisch!”

Veel mensen beginnen zich zorgen te maken over de kwaliteit van het eindproduct zodra ze zien dat sommige onderdelen van de roomafscheider uit plastic bestaan. Plastic kan immers gemakkelijk breken en ruikt ook niet zo lekker. Veel mensen geven de voorkeur dan ook aan een afscheider gemaakt van metaal. In werkelijkheid is het echter anders. Er zijn namelijk verschillende soorten plastic, bij bijvoorbeeld polycarbonaat moet je je dus geen zorgen maken. Polycarbonaat is een zeer duurzaam materiaal, dat zelfs vaak wordt gebruikt in zeer dure afscheiders, zoals de behuizing van de roomafscheider Milky FJ 130 ERR.

Bovendien heeft polycarbonaat een aantal voordelen: het oxideert niet zoals aluminium en is goedkoper. Als je dus twee afscheiders ziet die identiek zijn wat hun capaciteit betreft, met de ene gemaakt van polycarbonaat en de andere van metaal, waarbij de plastic afscheider goedkoper is, dan kan je het best een plastic roomafscheider kopen. Dat zou ik althans doen.

3. Maar, welke materialen komen in contact met het voedsel?

Bij de aanschaf van een roomseparator moet je speciale aandacht besteden aan de onderdelen die met melk in contact komen. In principe zijn dit de volgende onderdelen: het melkreservoir, de vlotterkamer, de vlotter, de trommel en de uitlaten voor room en magere melk. Het beste materiaal voor al deze onderdelen wordt dus geacht roestvrij staal 304 te zijn.

Het op één na beste materiaal is geanodiseerd aluminium. Dan volgt voedselveilig polycarbonaat en gewoon aluminium. Je vraagt je misschien af waarom gewoon aluminium niet helemaal aan het eind van de lijst staat. Dat komt omdat het, wanneer het in contact komt met melk, kan oxideren en in de melk kan terechtkomen, wat inderdaad niet erg gezond is. Ook worden soms onderdelen met tin gebruikt in roomafscheiders. Wij beschouwen dat als het slechtste materiaal dat met melk in contact komt, omdat het na verloop van tijd kan afschilferen en beginnen te roesten.

4. Welk type motor zit erin?

In principe zijn er twee soorten motoren – met of zonder borstels. Motoren zonder borstels zijn motoren waarin ingebouwde elektronica het toerental regelt en zich aanpast aan spanningspieken. Motoren met borstels zijn eenvoudiger, omdat ze geen ingebouwde elektronica hebben en uitgerust zijn met koolborstels; het toerental kan echter veranderen afhankelijk van spanningsschommelingen in het elektriciteitsnet, wat de kwaliteit van de afscheiding kan beïnvloeden. Borstelloze motoren worden als beter beschouwd omdat hun rendement veel groter is dan dat van motors met een commutator, aangezien de borstels van deze motors na verloop van tijd kunnen verslijten en moeten worden vervangen. Maar anderzijds worden motoren met borstels als veiliger beschouwd, omdat er minder elektronica in geïnstalleerd is die kapot kan gaan.

5. Kies de juiste spanning!!!

Zoals je wel weet zijn er wereldwijd hoofdzakelijk twee spanningsnormen: 115V en 230V. Het enige wat je dus moet doen is uiterst nieuwsgierig worden en uitzoeken welke norm in jouw omgeving wordt gebruikt. 230V aangesloten op 115V voeding is uiterst traag. 115V aangesloten op 230V is dan weer uiterst gevaarlijk. Dus, als je niet wilt zien hoe de trommel (bovenste kom) met een snelheid van 20.000 toeren per minuut je richting uitvliegt – kies dan de juiste spanning!!!

6. Is de afscheider voorzien van bevestigingshaken?

Bevestigingshaken zijn nodig voor de veiligheid, omdat ze de behuizing van de afscheider bevestigen aan het melkreservoir. Dit zorgt ervoor dat indien het oppervlak waarop de roomafscheider staat niet stabiel is of als iemand er per ongeluk tegenaan stoot, de afscheider niet uit elkaar valt en de trommel die met een snelheid van 10.000 toeren per minuut draait geen schade toebrengt aan de omringende voorwerpen of mensen in de buurt verwondt. Bovendien zorgen de bevestigingshaken ervoor dat het melkreservoir stabieler staat en niet kantelt als de afscheider lichtjes schuin staat.

 

7. Welke reserveonderdelen moet men in voorraad houden en met welke onderdelen moet men voorzichtiger zijn?

De afdichtingsring is het snelst slijtende onderdeel van de roomafscheider en bevindt zich in de bovenste kom van de afscheider. Na verloop van tijd kan hij meer en meer verharden en kan de melk dus gaan lekken. Daarom leveren fabrikanten in de regel een extra afdichtingsring mee met de afscheider.

Het is tevens raadzaam voorzichtiger te zijn met de scheidingsschijf en de stelschroef die daarin wordt vastgedraaid. Omdat de draad van plastic is, mag de schroef – om hem niet te beschadigen – niet met kracht kan worden aangedraaid. Wees gewoon erg voorzichtig en dit onderdeel zal je een lange tijd van dienst zijn.


 

Verder moet je rekening houden met de kostprijs van de roomafscheider. Als je maar één koe en niet meer dan 20 liter melk per dag krijgt, is het mogelijk om een goede en goedkope roomseparator op de markt te vinden die voldoet aan je behoeften.

Als je op zoek bent naar apparatuur voor melkverwerking, vind je hier de juiste roomafscheider, boterkarn of melk pasteuriseermachine die voldoet aan je behoeften.

Als je vragen hebt, stuur me dan persoonlijk een e-mail: [email protected]. Ik zal ze met plezier beantwoorden.

 


Kirill Bezrukov, CEO van Milky Day

Deel dit als je het leuk vindt 🙂

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.